petak, 24. veljače 2023.

Artičoke sa čičokom i rotkvom

 




4 artičoke srednje veličine

1 korijen čičoke (oko 5-6cm)

1 glavica bijele rotkve

1 vezica peršinovog lista

3 češnja češnjaka

1 žličica cvijeta soli

1 šaka nasjeckanih svježih badema

1 šaka prženih i grubo nasjeckanih lješnjaka

1 svježi korijenčić kurkume (2-3 cm)

1 limun

100 ml maslinovog ulja ili

(150 grama maslaca)


Artičoke očistimo od peteljke i vanjskih latica. Nožem odrežemo na pola tako da otpadnu vrhovi latica. Okrenemo licem prema daski i snažno pritisnemo dlanom da se cvijet raširi. Raširimo latice do dna cvijeta. Sada oštrom žlicom izvadimo prašnike ako artičoke nisu potpuno mlade. Pokapamo dobro iznutra sa limunovim sokom da nam ne potamne i stavimo ih na stranu.


etkamo čičoku pod vodom i naribamo ju na srednje grubi ribež i dobro pokapamo sa pola limuna.


Ogulimo i na isti ribež naribamo rotkvu. Pomiješamo sa usitnjenim češnjakom, peršinovim listom, lješnjacima, bademima, na kockice usitnjenom kurkumom, solju te čičokom.

Tom smjesom punimo artičoke između listova i u sredinu glavice.


Stavimo u dublji lonac ili veliku tavu sa poklopcem, prethodno poliven maslinovim uljem ili maslacem, tako da se glavice dodiruju ali ne prevrću. Podlijemo sa strane vodom. Tekućina neka je do polovice artičoka. Poklopimo i prvo pustimo na najjače dok ne uzavri, a tada smanjimo na lagano i kuhamo 25 do 30 minuta. Ako su artičoke velike i malo starije, trebat će im i do 40 minuta.


Artičoke jedemo od vanjskih listova prema sredini. Također ih možemo preliti vrućim maslacem ili samo tekućinom u kojoj su se artičoke kuhale. Zubima dobro ostružemo vanjske debele listove do vlaknastog dijela, dok nutarnje meke listove možemo pojesti cijele. Najukusniji dio je svakako baza cvijeta no šteta je baciti veliku količinu jestivih listova zbog samo tri zalogaja.