utorak, 10. svibnja 2022.

Krivi file iz keramičkog lonca


 

Pečena junetina u keramičkom loncu s poklopcem 

Jednostavno


Za 6-8 osoba

Izrada: 10-15 minuta

Vrijeme pečenja: 3 sata


Sastojci:

1,700 grama „krivog filea”

2 luka prerezana napola

5-6 češanja češnjaka (ako su manji, i 10 komada)

grančica timijana*

grančica ružmarina*

1-2 svježe čili papričice uzdužno zarezati

1 žlica suhe izmrvljene kadulje

2-3 žlice kvalitetne svinjske masti za prženje filea

sol

papar


Priprema:

Zapecimo opran i osušen file sa svih strana na vrućoj svinjskoj masti, dok ne dobije lijepu narančasto smeđu boju.

To služi da se zatvore pore i da sok ostane unutar filea. Tokom pečenja u keramičkom loncu sok će izaći ali će svejedno komad ostati sočan.

Tako pripremljen file, posolimo sa svih strana krupnom solju. Popaprimo ga dobro i stavimo u zdjelu u kojoj su već svi gore navedeni sastojci. Sve skupa prelijemo mašću u kojem je komad pržen.

Poklopljen se peče 2,6 do 3 sata na temperaturi od 160 stupnjeva, u prethodno zagrijanoj pećnici.


Kad je meso gotovo, stavi se na dasku i izreže na lijepe, ne pretanke kriške. Ljuske od češnjaka se odstrane i sok koji je meso ispustilo, fino štapnim mikserom izradi pa u taj sos vrati izrezano meso.

Servira se u zdjeli u kojoj je pečeno jer je keramički lonac lijep i dekorativan pa daje ugodan domaćinski šarm.


*začinske biljke su bolje kad su svježe ali u nedostatku takvih i suhe su dobre



Nema komentara:

Objavi komentar