petak, 12. rujna 2014.

Quiche sa bundevom i šampinjonima

900 grama očišćene bundeve
400 grama smeđih šampinjona
1 žlica svinjske masti
1 žlica maslaca
pola vezice peršinova lista
5 jaja
žlica suncokretovih sjemenki
sol
papar
muškatni oraščić

Na pola žlice masti, na ovećoj plitkoj tavi (promjera 30 cm) isušimo sitno isjeckane šampinjone bez peteljki.
Kad su suhi dodamo im papra sviježe samljevenog i pola količine isjeckanog peršinovog lista.
Prebacimo gotove gljive u zdjelicu.

Bundevu ako je povelika prerežemo na pola kao na slici te je očistimo od sjemenki i mekog mesa.
(Sjemenke operemo mlazom hladne vode i stavimo sušiti na masni papir. Koristimo naknadno kao novo sjeme ili kao ukusne grickalice.) Količinu od 900 grama izvažemo i narežemo na uske trake oko 1,5 - 2 cm te ogulimo od kože. Izrežemo na kockice ili prutiće, pa na ostatak masti i maslaca stavimo peči. Dodamo sada i suncokretove sjemenke da se zapeku. Peče se prvo na jakoj vatri dok ne zarumeni sa svih strana, a zatim poklopimo i smanjimo temperaturu pa dinstamo poklopljeno dok se ne da izgnječiti vilicom. Pasiramo samo djelomično, pa dodamo gljive i sve dobro posolimo i naribamo muškatnog oraščića. Promiješamo i izgladimo kuhačom u ravnomjernu masu.
Izmiksana posoljena jaja prelijemo preko svega i poravnamo da budu jednaka na svim područjima u tavi.
Na srednje jakoj vatri kratko zapečemo donju stranu. Poklopimo i smanjimo još temeraturu pa ostavimo tako par minuta. Gornja smjesa mora popiti sva jaja i skoro ih ukuhati u sebe. Tek sada možemo okrenuti.

Sa velikim ravnim poklopcem (bez ruba), poklopljenu tavu naprosto okrenemo naopako da quiche završi na poklopcu. Polako ga istresemo natrag u tavu.
Zapečemo i prebacimo pečen slani kolač na okrugli ravan tanjur u kojem i serviramo.

Uz to odlično prijaju razne zelene salate ili salata od paradajza sa lukom.








Nema komentara:

Objavi komentar