petak, 20. rujna 2013.

Pekmez od šljiva

1 kilogram šljiva bistrica
malo stevije
1,5 žlice klinčića
1/2 dcl višnjevca
2 žlica masti

Šljive dobro oprati, osušiti te prepoloviti i izvaditi košticu.
U tepsiju sa malo višim rubom otopiti žlicu masti da prekrije dno i stijenke.
Preko toga staviti šljive.
Klinčiće samljeti u mlincu za kavu, pa kad je skroz fino samljeveno prosijati kroz sito. U to dodati steviju i promiješati, pa sve usipati u lončić u kojem smo otopili onu drugu žlicu masti. Staviti još malo na vatru da se zagrije, dobro pjenjačom umiješati sve sastojke u glatku masu, skinuti sa peći i dodati alkohol. Sada to prelijemo preko šljiva i dobro izmiješamo da sve budu upohane u tu smjesu.
Pečemo u rerni na 200 stupnjeva oko 2 sata. Povremeno promiješamo da nam se ne zapeče po vrhu. Kad se počne tekućina zgušnjavati, šljive su gotove.
U čiste i suhe staklene teglice stavljamo odmah vruću masu i zatvaramo poklopcem.
Ostavimo da se dobro ohlade prije nego ih spremimo za zimu.


Nema komentara:

Objavi komentar