ponedjeljak, 30. rujna 2013.

Marcipan torta

1 kg badema preliti vrućom vodom i ostaviti 30 minuta poklopljeno.
Očistiti bademe od smeđe košuljice i očišćene bademe osušiti temeljito kuhinjskom krpom.
Ako su jako nabubrili, osušiti oko sat vremena na 70 stupnjeva u pećnici.
Samljeti u blenderu temeljito dok ne postane žitka masna masa.
(ako nam ne uspije onda malo po malo meljemo u mlincu za kavu)

Podijelimo masu na dva dijela.

Jedan dio (300g) staviti u plastičnu foliju pa u hladnjak da se dobro stisne,

a u drugih 700 grama
umiješati 40 ml extrakta stevije (čajne otopine),
5 žlice Amareta,
100 grama  sa najmanje 75% kakaa
crne čokolade koju smo otopili na pari,
te istisnut zrnca od jedne vanilija mahune,
naribane korice jednog limuna
60 ml vruće vode.

Sve još jednom temeljito pomiješati u blenderu ili izgnječiti rukama. Oblikovati kobasicu koju podijelimo na pola.
Jedan dio oko 300 grama, ravnomjerno utisnemo u kalup za tortu i stavimo na pola sata u zamrzivač da se dobro stisne.
Drugi dio (400 grama) crne marcipanske smjese stavimo također na hladno u plastičnoj foliji.

Kad se ohladila smjesa iz zamrzivača, okrenemo marcipansku tvrdu smjesu na ukrasni tanjur za torte.
Premažemo ga obilno džemom od gorkih naranči. (tu možemo staviti i neki drugi pikantni i gorki džem bez šećera)

Biskvit:

5 jaja - snijeg
50 grama masla ili maslaca
100 grama bademovog brašna
pola žlice praška za pecivo (umiješati u bademovo brašno)
naribane korice od pola limuna
malo čajnog extrakta stevije

Umutiti čvrsti snijeg od 5 jaja sa malo soli. U žumanjke koje smo temeljito pjenasto umutili, dodamo polako maslo i bademovo brašno. Tu smjesu polako miksajući na najslabije umutimo u bjelanjke.
Smjesu izlijemo u kalup za tortu kojem smo prethodno namazali maslom stijenke, a dno obložili papirom za pečenje.
Peče se 25-30 minuta na 200 stupnjeva.
Pečeni biskvit prebacimo na suhu dasku prekrivenu kuhinjskom krpom (koju nismo ispirali sa omekšivačima za rublje da ne ostavlja neugodan miris) da se ohladi.
Kad se prohladio prebacimo ga preko džema od gorkih naranči i dobro stisnemo.
Biskvit izbodemo vilicom i poškropimo ga sokom od pola naranče u koji smo dodali malo Amareta.

180 grama pekan oraha
30 grama sezama oljuštenog
sok jednog limuna
100 grama naribane korice naranče
velika žlica usitnjenog korijena sviježe kurkume*
1 žlica cimeta

Pekan orahe usitnimo u blenderu ili u stroju za orahe, stavimo u zdjelu, dodamo sok limuna, naribanu koricu naranče, kurkumu i cimet pa izmijesimo tijesto. Utisnemo dobijenu smjesu u kalup za tortu da bude glatko i jednolično. Stavimo u zamrzivač na pola sata. Prebacimo preko biskvita kojeg smo poškropili sokom od pola naranče.
*Sviježa kurkuma ima prekrasnu narančastu boju.

Izvadimo onaj komad crnog marcipana iz hladnjaka, podijelimo na pola i utisnemo ga u kalup za tortu u kojem je papir za pečenje dobro namazan maslom, pa prebacimo preko torte. Drugu polovicu razvaljamo u kobasicu, spljoštimo do visine torte, pa obložimo tortu sa time. Utisnemo pažljivo rukama, a višak (oko 15-20 grama) otkinemo i ostavimo u foliji. Nožem izgladimo rubove da bude uredno.

Sada izvadimo onaj bijeli komad marcipana pa od njega odvojimo koliko nam treba za ukrasiti tortu.

O vama ovisi što ćete raditi kao ukras, možete potrošiti svu smjesu bojajući u razne jestive, ili kao ja koristiti kakao, kurkumu (jako ljuto), sok od mrkve, sok od cikle (kao na slici), sok od špinata ili extrakt lupine od luka, kao prirodne boje.





Nema komentara:

Objavi komentar