Podloga:
250 grama lješnjaka
111 grama suncokretovih sjemenki
2 žlice kokosovog ulja
2 limuna korica
Namočimo odvojeno oprane lješnjake i sjemenke
suncokreta u vodu sa malo himalajske soli. Najbolje preko noći da dobro
nabubre. Ako je temperatura previsoka stavimo poklopljenu posudu u hladnjak, da
se ne ukiseli tokom noći. Ujutro ocijedimo, malo pobrišemo lješnjake da budu suhi.
Izmiksamo oboje zajedno sa dvije žlice kokosovog ulja dok ne postane gusta
ljepljiva masa. U to dodamo koricu jednog limuna. Natisnemo u kalup. Najbolje u
prethodno kokosovim uljem namazano dno pladnja za tortu kojeg smo obrubili
pomičnim kalupom. Tako ne moramo krhku tortu kasnije seliti na tanjur za tortu.
Krema:
111 grama kokosovog običnog grubog brašna* (obične
kokosove ljuskice iz svakog dućana)
400 ml kokosovog mlijeka
1 velika jušna žlica dupkom puna agar-agara +
3 žlice vode
žlica limunova soka
žlica limunova soka
½ žličice domaćeg ekstrakta od vanilije
Kokosovo mlijeko zakuhamo na peći, pa dodamo agar agar koji smo rastopili u par žlica vode i žlivu limunova soka. Miješamo stalno dok se
smjesa ne krene zgušnjavati. Umiješamo kokosovo grubo brašno. Tada smjesu
maknemo sa izvora topline i prebacimo u lonac pun hladne vode. Također miješamo
dok se ne počne želirati, tada ulijemo ekstrakt vanilije i već skoro čvrstu
kremu prelijemo preko podloge. Sve skupa stavimo u hladnjak na sat dva.
Preljev:
400 grama borovnica
2 žlice kokosovog ulja
1 limuna korica
Borovnice operemo i dobro ocijedimo, pa sa
dvije žlice kokosova ulja i koricom limuna dobro izmiksamo štapnim mikserom dok
sve kožice ne postanu neprepoznatljive. Takvu smjesu prelijemo preko kreme i
ponovo stavimo na hlađenje. Najbolje preko noći da se sve dobro stisne. Prije
posluživanja maknemo kalup koji se zbog masnih namirnica u kolaču lako skida.
Tortu ukrasimo po želji šlagom od kokosovog vrhnja ili/i sviježih borovnica,
limunovom koricom sviježe naribanom po šlagu, cvijetovima levande, ružmarina
ili nekim drugim ukrasom kojeg imamo pri ruci.
– moj recept – slikan 22.7.2015
Nema komentara:
Objavi komentar