utorak, 6. kolovoza 2013.

Paleo Torta od šljiva



Biskvit:
 6 jaja
sol
stevija
med
120 grama blanširanog badema
1 žlica psylliuma

2 žlice kakaa
korica jednog bio limuna

Za filu:

1 kg šljiva
100 ml prošeka
2 žlice limunovog soka
1 žličica chia sjemenki
1/2 žličice cimeta

za bijelu filu:

500 ml kokosovog vrhnja (iz ohlađene konzerve bez vode)
ili slatkog vrhnja (ko smije)
stevija
1 žl kuzu praha umiješati u šlag
1/2 žličica cimeta

za glazuru:
200 grama crne čokolade 70% kakao
75 grama slatkog vrhnja
1 žl maslaca

1. Peć zagrijati na od 180 do 200 stupnjeva (ovisno o peći).
Za biskvit odijeliti žumanjke od bijelanjaka. Bijelanjke istuči čvrsto sa malo soli. Žutanjke dobro izmikasati sa stevijom i malo meda da budu pjenasti. Pa im primješati koricu limuna, brašno, psyllium i kakao koje ste prethodno sjedinili. Dodati snijeg od bijelanjka i sve uliti u pripremljen kalup obložen masnim papirom. Peće se 25 minuta ili dok ne izlazi suha čačkalica ili vilica.
Biskvit ohladiti.

2. Šljive oprati, prepoloviti i izvaditi im koštice.
Prošek pomiješati sa sokom limuna i chia sjemenkama te kratko prokuhati pa dodati šljive. Kuhati sve skupa još 5 minuta uz stalno miješanje. Miješati dok se ne počne zgušnjavati. Pustiti da se ohladi.

3. 500 ml kokosovog vrhnja (ili slatkog vrhnja) pomiješati sa cimetom, malo stevije i žlicom kuzu praha i istuć mikserom u šlag. Biskvit podijeliti na pola. Donji dio staviti u kalup, pa preko toga staviti šljive. Izravnati, pa gore istresti kokosov šlag i poravnati. Zatim preko toga staviti drugi dio biskvita i pošpricati sa malo prošeka. Tortu staviti u frižder na najmanje 4 sata.

4. Otopiti usitnjenu čokoladu na pari, dodati slatko vrhnje i žlicu maslaca. Kad se stopilo u žitku masu, pustiti hladiti.
Tortu izvaditi iz kalupa i položiti na ukrasni tanjur, pa preliti čokoladnim preljevom i zagladiti nožem. Povrh se može naribati ugrubo malo crne čokolade ili posipati cvijetićima levande i limunovom koricom.


Nema komentara:

Objavi komentar