ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Punjene kuglaste tikvice





Za 4 osobe potrebno 8 manjih ili 4 većih kuglastih tikvica.

U ključalu vodu ubacimo tikvice da se kratko prokuhaju. Ne duže od 3 - 4 minute.
Vodu bacimo, a tikvicama odrežemo poklopce na strani peteljke. Izdubimo im meso na debljinu 1 cm do kore.

1 kg mljevenog mesa organskog uzgoja
1 velika glavica luka
2 žlice masti
oko 2 dcl šalše od rajčica
3 grančice sviježeg timijana
desetak listića ružmarina
4 - 6 listova kadulje
4 - 5 žlica naribanog parmezana
solni rasol
papar sviježe mljeveni
naribani muškatni oraščić
1 češanj češnjaka

Na dvije žlice masti ispržimo lagano na sitne komadiće isjeckanu glavicu luka sa usitnjenim začinima. Dodamo solni rasol i kad fino pokipi tekućina, dodamo mljeveno meso. Okrećemo ga sa dvije oble kuhače dok se svo meso ne popeče, a sok ne ukuha. Paprimo, dodamo izgnječeni češnjak i šalšu pa poklopljeno nakon miješanja ostavimo da krčka.
Povremeno podlijemo sa malo vode da ne zagori. Za 30 - 40 minuta mljeveno meso je gotovo. Kušamo i ako treba dodamo još solnog rasola ili ostalih začina. Gotovu smjesu pustimo malo da se prohladi.

Sada zagrijemo pećnicu na 200 stupnjeva. Tikvice punimo smjesom, slažemo u adekvatnu zdjelu ili tepsiju i prije nego pokrijemo svaku tikvicu, po vrhu obilno naribamo parmezanom. Poklopimo i pustimo peći još 35-40 minuta.

Serviramo samo, ili sa umakom od gorgonzole i zelenom salatom.




Nema komentara:

Objavi komentar