ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Losos pečeni



























Lososa dobro operemo i odstranimo glavu i utrobu. Vezicu peršinovog lista operemo pod tekućom hladnom vodom i u sredinu vezice stavimo 5-6 listova kadulje i grančicu dvije timijana. Sve zapletemo grančicama peršunovog lista i taj svežanj stavimo u prethodno nasoljenu šupljinu utrobe.
Ribu također osolimo obilno sa svih strana, a utrobu zakvačimo sa čačkalicama ili povežemo kuharskom špagom da nam se zelenje dobro drži sredine ribe.
Ribu tako priređenu položimo na pleh koji smo pokrili masnim papirom i stavimo peči na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanu pećnicu.
Vrijeme pečenja ribe ovisi o veličini ribe ali za prosječnu težinu od 1100 grama treba oko 45 minuta ili dok sva tećnost ne ispari.

Pečenu ribu očistimo od kostiju i filetiramo prije serviranja. Uz to služimo na pari kuhano povrće.
Koromač, mladi kupus, blitvu ili čimule koje prelijemo finim pikantnim blago ljutim sosom.
Ribu obavezno pokapamo limunovim sokom i premažemo maslinovim uljem dok je još vruća.

Sos napravimo tako da jedno kiselo vrhnje ili još bolje punomasni mileram ili creme freiche umutimo sa žličicom ljutog Dijon senfa, blago osolimo, dodamo žličicu usitnjenog mladog kopra i jedan sviježi žumanjak. Sve dobro izmiješamo dok ne postane krema ujednačene boje.











Nema komentara:

Objavi komentar