utorak, 22. srpnja 2014.

Torta od borovnica




























Biskvit:
6 žumanjaka
50 grama Erythritola ili Xilitola
150 grama mekog maslaca
1 žlica vinskog praška za pecivo
100 grama bademovog finog brašna (od izrade mlijeka)
korica jednog limuna
130 grama maskarpone sira

Snijeg:
10 bjelanjaka
sole
malo cimeta
žlica limunova soka

Prvo umiješamo zajedno žumanjke i Erythritol dok ne bude skroz pjenasto, a Erythritol otopljen. Zatim dodamo meki maslac pa nastavimo miješati mikserom pa dodamo koricu od limuna, maskarpone sir i sjedinimo masu. Sada u bademovo brašno dodamo prašak za pecivo pa sve primiješamo smjesi.
Zatim napravimo tvrdi snijeg od 10 bjelanjaka, kavene žličice otopine himalajske ili neke dobre kamene soli, te žlice limunova soka.
U snijeg dodajemo smjesu i preklapamo samo odozdola prema gore dok ne sjedinimo smjesu sa snijegom. Tijesto izlijemo u namazan okrugli kalup za tortu sa obodom na patent zatvarač.

Pečemo na 200 stupnjeva 15 minuta u prethodno zagrijanoj paćnici, pa zatim još 30-40 na 170 stupnjeva ili dok čačkalica kojom provjeravamo ne bude suha.

Pečeni biskvit nježno izvadimo iz kalupa i okrenemo na dasku pokrivenu kuhinjskom krpom. Pustimo da se ohladi dvadestak minuta da se može rezati. Prerežemo oštrim tankim nožem na pola, pa pod prerez uguramo masni papir i tako skinemo sa donjeg dijela biskvita. Donji dio biskvita našpricamo nekom finom voćnom rakijom ili rumom.

Plava krema:
750 grama smrznutih ili sviježih borovnica
55 grama Erythritola
20 grama praha Agar-Agara
2 žlice soka od limuna
2 dcl hladne vode

Šlag:
6 dcl slatkog vrhnja
stevija po ukusu

Priprema:
U lonac stavimo borovnice i Erythritol i na srednje jakoj vatri miješamo dok ne ispuste sok. Zgnječimo koliko ide drvenom kuhačom, a zatim sve protisnemo kroz sito. U vodi razmutimo agar-agar i ulijemo u sirup od borovnica i nastavimo miješati dok se ne počne raditi žele.
Tada lonac prebacimo u zdjelu sa hladnom vodom i dalje konstantno miješajući dok nam se krema ne ohladi i stisne.

Trećinu kreme namažemo po donjem dijelu biskvita, poklopimo pažljivo gornji sloj tijesta pa vratimo obruč kalupa od torte.
Odvojimo od ostale kreme, dvije žlice i ostavimo sa strane za ukrašavanje, a u ostatak kreme umiješamo 5-6 žlica šlaga pa stavimo preko biskvita i zagladimo. Tortu stavimo u hladnjak na par sati da se dobro stvrdne. Na hladnu tortu izvađenu iz kalupa namažemo ostatak šlaga i ukrasimo po želji sa prostalim želeom u kombinaciji sa šlagom ili bez. Tako na lak način možemo dobiti tri ili više boja za ukrašavanje.

Torta od malina:




Opaska:
od slatkog vrhnja i kiseline se šlag želi ugrušati (kao na slici), da to izbjegnemo možemo umjesto slatkog vrhnja koristiti maskarpone, ili creme fraiche tj mileram, ali onda u njega treba dodati limunove korice, vanilije i xilitola da mu popravi okus.





Nema komentara:

Objavi komentar