nedjelja, 27. srpnja 2014.

Osso bucco janjetina - ljetni ručak

Janjeće komade mariniramo u mješavini timijana, maslinova ulja, češnjaka, ljute paprike, papara i soli i obilno namažemo sa obje strane mesa. Slažemo ih jedan na drugi i zamotamo u prozirnu foliju pa u hladnjak preko noći.

Rogate paprike dobro operemo i osušimo. Odrežemo poklopac sa peteljkom i stavimo sa strane. To nam treba da kasnije punjenu papriku zatvorimo da nam ne ispada nadjev. Očistimo oprezno od sjemenki pa napunimo smjesom feta sira, očišćenih i nasjeckanih crnih maslina, timijana, izgnječenog češnjaka i ljute paprike. Poklopimo i zakačimo čačkalicom. Pržimo ih dok ne potamne sa svih strana. Izvadimo sa masti, te stavimo u dublji lonac i poklopimo. Očistimo ih kad su tako odstajale desetak minuta.

Mahune očistimo od peteljki i oprane skuhamo na pari. Začinimo gnječenim češnjakom, posolimo, pouljimo finim maslinovim ili konopljinim uljem, zakiselimo domaćim jabučnim octom, dobro popaprimo crnim paprom pa stavimo hladiti.

Veću tikvicu razrežemo na pola po dužini, pa složimo jednu pored druge i režemo na tanke šnite popreko oba komada odjednom. Ugrijemo mast i na njega bacimo tikvice. Neka bude vruća mast na najjače. Tako pustimo da se prime odozdola, pa ih oprezno okrenemo uz pomoć dvije kuhače. Dok sa svih strana ne budu zepečene, a sva voda izhlapjela. Začinimo sjeckanom kaduljom, timijanom i origanom, posolimo.

Janjeći osso bucco pržimo na masti koja je ostala iza tikvica. Dodamo po potrebi još malo masnoće. Janjetina ne smije biti na goloj tavi već na masti. Zapržimo dobro prvo sa jedne strane oko 3 minute pa okrenemo. Nožem zarežemo tetivu koja je stisnula meso, tako oslobodimo da se može slobodno poleći po dnu tave. Okrenemo i zapečemo i sa druge strane. Serviramo na tanjur i prelijemo sa ostatkom masti iz tave.




Nema komentara:

Objavi komentar