ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Mirisno biskvitno tijesto - baza kolačima i tortama

3 žumanjka
6 bjelanjaka - snijeg
100 grama maslaca
stevija
111 grama ostatka badema od mlijeka
2 prethodno namočene žlice chia sjemanki
malo soli
suhi đumbir na vrhu noža
vanilija
kajanska paprika na vrhu noža
naribana kora 1 limuna
1/2 praška za pecivo

Dobro umutiti 3 žumanjka, steviju i maslac. Dodati tome bademe, limunovu koricu, prašak za pecivo i začine. Kušajte, pa po potrebi dodajte malo meda ako vam nije dovoljno slatko. Sad ulupati 6 bijelanjaka sa malo soli da bude jako čvrsto i u to polako dodavati prethodnu smjesu. Kad ste sve sjedinili, ulijte pažljivo u papirmo za pečenje obložen kalup za tortu ili ako se rade kolači, onda na lim položite masni papir i gore raspodijelite masu u pravilnom obliku.
Peće se 35 minuta na 180 stupnjeva.

Krema br.1

250 grama 85% udjela kakaa u čokoladi
4 dcl guste paste kokosovog mlijeka
cimet
1 žlica finog ruma
mrvica soli

Ugrijte kokosovu pastu na pari sa malo soli dok ne bude kipuća, pa u nju nadrobite crnu čokoladu i lagano miješajte dok se ne sjedine sastojci u jednobojnu smjesu. Dodajte žlicu ruma i cimet pa još jednom kratko promješajte. Poklopite masnim papirom i stavite na 3 sata u duboko zamrzavanje ili preko noći u hladnjak. Mikserom sa metlicama za pravljenje šlaga umutite finu pjenu.


Krema br. 2


250 grama 85% udjela kakaa u čokoladi
4 dcl slatkog vrhnja
1/2 vanili mahune
1 žlica finog ruma
mrva soli

Ugrijte slatko vrhnje sa, po dužini prerezanoj vanili mahuni i pustite dok skoro ne prokipi, pa u vrhnje nadrobite crnu čokoladu, posolite oprezno i lagano miješajte dok se ne sjedine sastojci. Poklopite masnim papirom i stavite na 1,5 sata u duboko zamrzavanje ili na 3-4 sata u hladnjak. Mikserom sa metlicama za pravljenje šlaga umutite finu pjenastu kremu, a pred kraj dodajte žlicu ruma.

Krema br. 3


4 dcl guste paste kokosovog mlijeka
2 žlice kakao praha (neodmašćivanog)
cimet
1 žlica finog ruma
mrvica soli

Nakon što je limenka kokosovog mlijeka provela noć u hladnjaku, odvojimo masni gusti dio od vodenog, opreznim izlijevanjem ovog potonjeg. (Tu vodu sačuvajte za namakanje chia sjemenki ili za pomiješati u tijesto za kruh.) Pasti dodajte rum, mrvu soli, cimet, kako prah i po ukusu steviju ili malo meda, dobro izmiksajte na najvećoj brzini da se podvostrući masa. Ovakva krema može se pojesti na brzaka bez ičega, a sa njom se može premazati i neki fini kruh, palačinke, ili biskvit za torte.





Nema komentara:

Objavi komentar