ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Univerzalne palačinke

3 jaja
1 dcl vode
1 velika žlica posija
1 ravna žlica psiliuma
malo soli
maslo za prženje

Pomješati jaja, sol i vodu pa dobro izraditi mikserom, dodati psilium i posije te pustiti tijesto da otpočine 10 minuta. Na vruću tavu kapnut malo masla i odvojiti malom grabilicom nešto smjese koja mora biti više tekuća nego gusta, pa pustiti da se ispeće sa donje strane. Donja strana je pečena kad se na gornjoj strani pojave rupice i osuši vlaga. Sad ju oprezno okrenemo drvenom lopaticom, pa pečemo duplo kraće nego donju stranu. Stavljamo ih na ravni tanjur i kad se nakupi više komada okrenemo cijeli špil, pa poklopimo poklopcom sa širokim rubom.

Ovako pečene palačinke, odlične su i sa slatkim punjenjem i sa slanim.

Primjer 1:
Mladi sir istrajdamo sa dva žumanjka i malo soli te nešto začinskog bilja kako dolazi u sezoni.
Tom smjesom mažemo palačinke pa ih slažemo u vatrostalnu ili keramičku prethodno namašćenu posudu. Odozgora zalijemo punomasnim kiselim vrhnjem također blago posoljenim i naribamo po svemu parmezana ili nekog sličnog tvrdog i pikantnog sira. Zapečemo u pećnici oko 35-40 minuta na 200 stupnjeva.

Primjer 2:
Blanširamo mladi špinat pa ga dobro iskošemo, dodamo na vruće maslo na kojem smo kratko popržili fine pancete i mladog luka. Miješamo tako dugo dok ne ispari sva tekućina. Stavimo na stranu, da se ohladi i za to vrijeme istućemo snijeg od 3 bjelanjka i mrvu soli, pa ohlađenu smjesu umutimo u bjelanjke. Tom smjesom premazujemo palačinke te ih ne prestisnute slažemo jednu do druge. Premažemo sve rastopljenim maslacem i posipamo muškatnim oraščićem i crnim kimom, pa zapečemo na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.

Primjer 3:
smjesu za premazati tortu od kokosovog vrhnja sa čokoladom namazati na palačinke i uživati ko prase u blatu...





Nema komentara:

Objavi komentar