subota, 3. svibnja 2014.

Pekmez od gorkih naranača - dvije vrste

Kuhani pekmez:

Pekmez od gorkih naranača se radi od kvalitetnog voća za koje znamo da nije kemijski tretirano.
Plodove operemo u vrućoj vodi grubom četkom. U kuhinjski sudoper natočimo hladne vode, dodamo šaku soda bikarbone i plodove ostavimo u toj otopini 1/2 sata. Oplahnemo tekućom hladnom vodom. Obrišemo kuhinjskom krpom i stavimo kuhati u vodu u koju smo dodali stevije po ukusu. Paziti treba samo na činjenicu da stevija poprima gorku aromu ako se pretjera sa količinom. U ovom slučaju može se korititi i sviježa biljka kao i suhi list stevije. Također dobru aromu daje i grančica mente (Mentha piperita).

Kad su plodovi mekani ugasimo vatru i poklopljeno pustimo da se ohladi. Izlijemo pola vode van. Rukama izgnječimo sve u kašu, a koštice odvojimo sa strane i nastavimo kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Koštice stavimo u torbicu od gaze i kuhamo zajedno sa pulpom i korom. Tu glavnu ulogu igraju sjemenke od gorkih naranača koje su pune pektina i ubrzavaju proces zgušnjavanja. U slučaju (što je više nego za očekivati) da je pekmez pre gorak, na kraju se kad je ohlađen, može dodati određena količina meda. Treba samo paziti da se ne stavlja u vruću smjesu jer će se uništiti vrijedni sastojci meda. Temperatura pekmeza neka ne prelazi 40 stupnjeva.

Tada pretočimo smjesu u priređene vruće staklene posude sa patent zatvaračem i stavimo na hladno i mračno mjesto. Najbolje u podrum. Vrećicu sa sjemenkama možemo koristi za pravljenje nekog drugog pekmeza jer su još dugo aktivne. Također ih možemo zamrznuti pa koristiti po potrebi. Odmrznute koštice se mogu koristiti samo jednom, a osušene i više puta.

Polu sirovi pekmez:

Ponovimo postupak čišćenja plodova kao u receptu za kuhani. Sada ogulimo koru sviježeg voća, a bijelu među kožicu izrežemo i bacimo. Izdvojimo koštice i stavimo ih sa stevijom u prahu ili cukrinom kuhati u malo vode. Koru i meso protisnemo kroz spori sokovnik i u tako dobivenu smjesu dodamo vodu u kojoj su se kuhale koštice. Sve skupa kratko prokuhamo, ne duže od dvadesetak minuta i spremamo odmah u pripremljene staklenke. Ovako napravljen pekmez se mora brzo pojesti jer nema dugi rok trajanja za razliku od kuhanog ali ima više vrijednih sastojaka.

Staklenke priredimo tako da ih dobro operemo i osušimo te držimo do punjenja u na 100 stupnjeva zagrijanoj pećnici.


Nema komentara:

Objavi komentar