petak, 14. lipnja 2013.

Goveđa rolada


Goveđa rolada

2 velika šnicla
6 velikih šampinjona ili shiitake
6 komada suhe šunke ili pršuta
1 žlica pikantnijeg senfa
6 tvrdo kuhanih jaja
mala vezica peršunova lista
mala vezica krasuljice
parmezan
sol papar
čačkalice

za sos:
6 listova kadulje
1 dcl crnog vina
1 velika glavica luka
4 češnja češnjaka
sol, papar
muškatni oraščić
origano
2 velike žlice svinjske masti

Šnicle položiti na drvenu dasku i dobro istuć sa obje strane tupom stranom noža.
Posoliti, popapriti, premazati senfom, pa po njima naribati parmezana i posuti usitnjenim gljivama.
Na to položiti pršut ili šunku, posipati usitnjenim zelenjem.
Na sve staviti poprijeko 3 tvrdo kuhana i oguljena jajeta, pa sve zarolati, a krajeve podvezati čačkalicama da sadržaj ne ispada tokom pečenja.

Za to vrijeme usitnjeni luk pržimo na masti u dubokoj tavi dok ne dobije zlaćanu boju, tada dodamo usitnjeni češnjak i još kratko prepržimo. Sada lukove gurnemo na stranu pa na tim mjestima na naglo popržimo rolice sa svih strana dok ne dobiju finu smečkastu boju, tada vratimo luk okolo rola, podlijemo sve sa deci crnog vina i pustimo krčkati na smanjenoj temperaturi dok ne pokuha svo vino. Sada dodamo kadulju, origano i sol, pa sve još obilno posipamo muškatnim oraščićem i pustimo dinstati prethodno ulivši malo hladne vode po dnu. Poklopimo. Zalijevamo po potrebi svaki puta kad ispari sva voda. Dinsta se oko 45 minuta.
(Kao prilog odlično idu njoki od posija i kuhan na pari mladi špičasti kupus ili neko drugo kuhano povrće.)

Kad je gotovo, role izvadimo na dasku, odstranimo čačkalice i oštrim nožem narežemo na tanke ploške i sortiramo lijevo i desno, uredno na ravan ukrasni tanjur. Izmiksamo sos i ulijemo ga u sredinu između ploški, a na svaki kraj stavimo po grančicu kovrčavog peršunovog lista.
U posebnoj zdjeli serviramo kuhano i ocijeđeno povrće koje po vrhu posipamo usitnjenim peršunovim listom i maslacem na listiće, a u nisku plitku posudu serviramo njoke kao prilog i preostali sos u posebnu posudu za sosove.





Nema komentara:

Objavi komentar