nedjelja, 11. svibnja 2014.

Šparoge na saft sa karfiolovom krivom rižom

2 vezice šparoga
4 teleća šnicla od ruže
3 grančice peršinovog lista
3 žlice masti
ljuti senf
sviježe mljeveni papar
sol

Na vrućoj masti prepržiti sa obje strane prethodno nasoljene, tupom stranom noža istučene šnicle namazane ljutim senfom i popaprene.
Očistimo šparoge od tvrdog dijela prelomivši ih preko prsta donje trećine stabljike. Dobro operemo, ocijedimo i narežemo na 2 cm duge komadiće. Same vrhove ostavimo sa strane.
Isjeckamo usitno oprani i osušeni peršinov list.
Sad izvadimo pečeno meso i stavimo ga u dubok tanjur te pokrijemo poklopcem da se ne ohladi, a na saftu koji je ostao od njih prepržimo šparoge desetak minuta. Dodamo pečene šnicle pa poklopljeno još kratko prodinstamo dok se ne pokuha sva tekućina. Zatim dodamo vrhove šparoga, podlijemo temeljcem ili vodom, posipamo peršunovim listom i poklopljeno prokrčkamo još 3-4 minute.

Uz to serviramo:

Karfiolova kriva riža

1 veći karfiol
1 žlica mljevenog zlatnog lana
1 žlica bundevinog brašna
1 žlica maslaca
1 žlica masti
sol

Oprani veći karfiol razdjelimo na skroz sitne cvijetiće. Pofurimo prokuhanom slanom vodom i ostavimo u toj vodi poklopljeno desetak minuta. Ne kuhamo ga.
Procijedimo i dobro ocijedimo karfiol. Pomiješamo zlatni lan i bučino brašno. Popržimo tu mješavinu na žlici masti da zamiriši, posolimo i tom smjesom posipamo karfiol, te dodamo na vrh još žlicu maslaca.

9.5.2014
ima slika negdje

četvrtak, 8. svibnja 2014.

Kokosove loptice

2 dcl kokosovog mlijeka
1 velika žlica kokosovog brašna
80 grama masla - 2 žlice
vanilije naribane
cimet
mrvica soli
mrvica stevije
1 velika žlica mljevenog blanširanog badema ili bademovog brašna
1 žličica chia sjemenki
1 žličica ruma ili voćne rakije

Kokosovo mlijeko zagrijati, pa u njemu otopiti maslo, chia sjemenke, sol i steviju, pa u smjesu umiješati brašna, vaniliju i cimet. Skloniti sa vatre i nastaviti miješati dok se skroz ne zgusne, pa uliti žličicu ruma ili rakije. Pustiti hladiti 20 minuta, pa preko noći staviti u hladnjak samo pokriveno sa masnim papirom. Poklopac će vlagu koja se kondenzira izliti natrag u smjesu, a to ne želimo :))



srijeda, 7. svibnja 2014.

Pravi rezanci

4 jaja
2 dcl kefira
sol
1 žlica psylliuma
1 mlinac zlatnog lana
2 žlice dinkel posija

Umutiti jaja, posoliti, dodati kefir i brašna, pa ostaviti tijesto da malo odstoji.
Izliti na mastan papir i lopaticom ravnomjerno razvuć po tepsiji.
Peči 10-15 minuta na 200 stupnjeva.
Zarolati skupa sa masnim papirom, odvojiti papir i ponovo čvrsto zarolati, pa oštrim nožem rezati tanke trake.





nezarolana verzija kratkih rezanaca:



Kokosovi poljupci

Krema:

2 dcl slatkog vrhnja
80 grama maslaca
1 vrhom puna žlica kokosovog finog brašna
1/2 žličice cukrina
malo suhe stevije u prahu
pola žličice cimeta
naribane vanilije
1 žličica chia sjemenki
1 žlica mljevenih lješnjaka

Zakuhati vrhnje pa u njemu otopiti maslac, dodati sve ostale sastojke i na kraju umiješati chia sjemenke i ostaviti da odstoji 20 minuta, pa staviti u hladnjak na još 20 minuta.

100 grama kokosovih strugotina za namakanje
orahove polovice za ukras

Tijesto:

2 jaja
1/2 mlinca zlatnog lana mljevenog
1/2 žličice cukrina
1/2 žličice psylliuma
3 žlice mljevenog badema
2 žlice kefira
1/2 žlice dinkelovih posija
naribane korice od pola limuna

Istući jaja i kefir, pa dodati lan, cukrin, psyllium, bademe, dinkel posije i koricu. Ostaviti tijesto da odstoji 10-15 minuta pa izliti na masni papir i pravilno rasporediti u tankom sloju. Peči na 200 stupnjeva 15-20 minuta ili dok ne promijeni boju.

Izrezati krugove oštrom čašom ili metalnom modlicom. Namazati ih kremom i svaki umočiti u kokosove strugotine, ukrasiti orahom i staviti na ukrasni tanjur. Pustiti da odstoje prije serviranja bar 30 minuta u hladnjaku.










ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Frigana tikvica

1 velika tikvica
1 češanj češnaka
par grančica peršunovog lista
2-3 grančice timijana
1-2 lista mlade kadulje
sol, papar

Tikvicu operemo, osušimo i prerežemo po dužini, te svaku stranu izrežemo na ribež u lijepo tanke ploškice. Na dvije žlice vruće masti ispržimo tikvice miješajući ih neprestano sa dvije kuhače da ne zagore. Kad krenu puštat vodu pustimo ih krčkat, a mi za to vrijeme očistimo, operemo i osušimo 3-4 grančice mladog peršinovog lista, dvije tri grančice timijana i dva listića kadulje, pa sve fino usitnimo i pospemo preko tikvice. Ponovo dobro promiješamo, pa kad pokipi svavoda dodamo izgnječen jedan veliki češanj češnjaka, posolimo popaprimo šarenim paprom i serviramo sa šniclima na naglo čiji sos prelijemo preko tikvica.




Kolač sa kurkumom

150 grama mljevenog lješnjaka
mlinac zlatnog lana
1 žličica cimeta
1 žličica klinčeka mljevenih
1 žličica kurkume
1/2 žličice kardamoma
50 grama grubo nasjeckanih oraha
80 grama preprženih i oljuštenih lješnjaka
3 šake goji bobica
1 šaka berberice bobica
1 žlica cukrina ili malo stevije
snijeg od
10 bjelanjaka
100 grama otopljenog maslaca
mrvica soli

Istuči čvrsti snijeg sa malo soli. Pomiješati suhe sastojke pa ih polako dodavati u ulupane bjelanjke.
Lagano prevrtati smjesu odozdola prema gore dok se ne pomiješa sve, tada umiješati tekući maslac i izliti u pripremljeni silikonski kalup.

Peči 10-15 minuta na 200 stupnjeva, pa smanjiti na 180 i peči još 30 minuta.
Ispečeni kolač prevrnuti na dasku i pustiti da se ohladi. Držati na hladnom mjestu pokriveno kuhinjskim ubrusom. Tako zaštičen kolač može stajati do 7 dana ako se prije en pojede.


subota, 3. svibnja 2014.

Pekmez od gorkih naranača - dvije vrste

Kuhani pekmez:

Pekmez od gorkih naranača se radi od kvalitetnog voća za koje znamo da nije kemijski tretirano.
Plodove operemo u vrućoj vodi grubom četkom. U kuhinjski sudoper natočimo hladne vode, dodamo šaku soda bikarbone i plodove ostavimo u toj otopini 1/2 sata. Oplahnemo tekućom hladnom vodom. Obrišemo kuhinjskom krpom i stavimo kuhati u vodu u koju smo dodali stevije po ukusu. Paziti treba samo na činjenicu da stevija poprima gorku aromu ako se pretjera sa količinom. U ovom slučaju može se korititi i sviježa biljka kao i suhi list stevije. Također dobru aromu daje i grančica mente (Mentha piperita).

Kad su plodovi mekani ugasimo vatru i poklopljeno pustimo da se ohladi. Izlijemo pola vode van. Rukama izgnječimo sve u kašu, a koštice odvojimo sa strane i nastavimo kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Koštice stavimo u torbicu od gaze i kuhamo zajedno sa pulpom i korom. Tu glavnu ulogu igraju sjemenke od gorkih naranača koje su pune pektina i ubrzavaju proces zgušnjavanja. U slučaju (što je više nego za očekivati) da je pekmez pre gorak, na kraju se kad je ohlađen, može dodati određena količina meda. Treba samo paziti da se ne stavlja u vruću smjesu jer će se uništiti vrijedni sastojci meda. Temperatura pekmeza neka ne prelazi 40 stupnjeva.

Tada pretočimo smjesu u priređene vruće staklene posude sa patent zatvaračem i stavimo na hladno i mračno mjesto. Najbolje u podrum. Vrećicu sa sjemenkama možemo koristi za pravljenje nekog drugog pekmeza jer su još dugo aktivne. Također ih možemo zamrznuti pa koristiti po potrebi. Odmrznute koštice se mogu koristiti samo jednom, a osušene i više puta.

Polu sirovi pekmez:

Ponovimo postupak čišćenja plodova kao u receptu za kuhani. Sada ogulimo koru sviježeg voća, a bijelu među kožicu izrežemo i bacimo. Izdvojimo koštice i stavimo ih sa stevijom u prahu ili cukrinom kuhati u malo vode. Koru i meso protisnemo kroz spori sokovnik i u tako dobivenu smjesu dodamo vodu u kojoj su se kuhale koštice. Sve skupa kratko prokuhamo, ne duže od dvadesetak minuta i spremamo odmah u pripremljene staklenke. Ovako napravljen pekmez se mora brzo pojesti jer nema dugi rok trajanja za razliku od kuhanog ali ima više vrijednih sastojaka.

Staklenke priredimo tako da ih dobro operemo i osušimo te držimo do punjenja u na 100 stupnjeva zagrijanoj pećnici.