nedjelja, 27. srpnja 2014.

Teleća rolada

Teletinu od plećke bez kosti,
zarolati i zavezati kuhinjskim
koncem. Marinirati himalajskom
soli, maslinovim uljem, sviježom
kaduljom, ružmarinom i cvijetićima
mravinca (origano).
Obilno popapriti sve i ostaviti
pokriveno preko noći u hladnjaku.
Ispeći u vrećici za pečenje.
Kao prilog pire od cvjetače, pečena
paprika i šopska salata.


Osso bucco janjetina - ljetni ručak

Janjeće komade mariniramo u mješavini timijana, maslinova ulja, češnjaka, ljute paprike, papara i soli i obilno namažemo sa obje strane mesa. Slažemo ih jedan na drugi i zamotamo u prozirnu foliju pa u hladnjak preko noći.

Rogate paprike dobro operemo i osušimo. Odrežemo poklopac sa peteljkom i stavimo sa strane. To nam treba da kasnije punjenu papriku zatvorimo da nam ne ispada nadjev. Očistimo oprezno od sjemenki pa napunimo smjesom feta sira, očišćenih i nasjeckanih crnih maslina, timijana, izgnječenog češnjaka i ljute paprike. Poklopimo i zakačimo čačkalicom. Pržimo ih dok ne potamne sa svih strana. Izvadimo sa masti, te stavimo u dublji lonac i poklopimo. Očistimo ih kad su tako odstajale desetak minuta.

Mahune očistimo od peteljki i oprane skuhamo na pari. Začinimo gnječenim češnjakom, posolimo, pouljimo finim maslinovim ili konopljinim uljem, zakiselimo domaćim jabučnim octom, dobro popaprimo crnim paprom pa stavimo hladiti.

Veću tikvicu razrežemo na pola po dužini, pa složimo jednu pored druge i režemo na tanke šnite popreko oba komada odjednom. Ugrijemo mast i na njega bacimo tikvice. Neka bude vruća mast na najjače. Tako pustimo da se prime odozdola, pa ih oprezno okrenemo uz pomoć dvije kuhače. Dok sa svih strana ne budu zepečene, a sva voda izhlapjela. Začinimo sjeckanom kaduljom, timijanom i origanom, posolimo.

Janjeći osso bucco pržimo na masti koja je ostala iza tikvica. Dodamo po potrebi još malo masnoće. Janjetina ne smije biti na goloj tavi već na masti. Zapržimo dobro prvo sa jedne strane oko 3 minute pa okrenemo. Nožem zarežemo tetivu koja je stisnula meso, tako oslobodimo da se može slobodno poleći po dnu tave. Okrenemo i zapečemo i sa druge strane. Serviramo na tanjur i prelijemo sa ostatkom masti iz tave.




Volovski rep u vakumu

5-6 komada volovskog repa
6-7 kristalića himalajske soli
grančica celer lista
3 cvijetića origana
2 lista sviježe kadulje
3 češnja neoguljenog češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
5 zrnaca papra
1 čili papričica
mljeveni papar

U vrećicu za pečenje staviti sve namirnice. Istisnuti sav zrak i čvrsto zavezati. Kuhat stavljamo u hladnu vodu te odmah poklopiti. Kuha se na laganoj vatri oko 2 sata.
Kao prilog odlično ide "riža" od karfiola, salata od mahuna i zelena salata.



utorak, 22. srpnja 2014.

Torta od borovnica




























Biskvit:
6 žumanjaka
50 grama Erythritola ili Xilitola
150 grama mekog maslaca
1 žlica vinskog praška za pecivo
100 grama bademovog finog brašna (od izrade mlijeka)
korica jednog limuna
130 grama maskarpone sira

Snijeg:
10 bjelanjaka
sole
malo cimeta
žlica limunova soka

Prvo umiješamo zajedno žumanjke i Erythritol dok ne bude skroz pjenasto, a Erythritol otopljen. Zatim dodamo meki maslac pa nastavimo miješati mikserom pa dodamo koricu od limuna, maskarpone sir i sjedinimo masu. Sada u bademovo brašno dodamo prašak za pecivo pa sve primiješamo smjesi.
Zatim napravimo tvrdi snijeg od 10 bjelanjaka, kavene žličice otopine himalajske ili neke dobre kamene soli, te žlice limunova soka.
U snijeg dodajemo smjesu i preklapamo samo odozdola prema gore dok ne sjedinimo smjesu sa snijegom. Tijesto izlijemo u namazan okrugli kalup za tortu sa obodom na patent zatvarač.

Pečemo na 200 stupnjeva 15 minuta u prethodno zagrijanoj paćnici, pa zatim još 30-40 na 170 stupnjeva ili dok čačkalica kojom provjeravamo ne bude suha.

Pečeni biskvit nježno izvadimo iz kalupa i okrenemo na dasku pokrivenu kuhinjskom krpom. Pustimo da se ohladi dvadestak minuta da se može rezati. Prerežemo oštrim tankim nožem na pola, pa pod prerez uguramo masni papir i tako skinemo sa donjeg dijela biskvita. Donji dio biskvita našpricamo nekom finom voćnom rakijom ili rumom.

Plava krema:
750 grama smrznutih ili sviježih borovnica
55 grama Erythritola
20 grama praha Agar-Agara
2 žlice soka od limuna
2 dcl hladne vode

Šlag:
6 dcl slatkog vrhnja
stevija po ukusu

Priprema:
U lonac stavimo borovnice i Erythritol i na srednje jakoj vatri miješamo dok ne ispuste sok. Zgnječimo koliko ide drvenom kuhačom, a zatim sve protisnemo kroz sito. U vodi razmutimo agar-agar i ulijemo u sirup od borovnica i nastavimo miješati dok se ne počne raditi žele.
Tada lonac prebacimo u zdjelu sa hladnom vodom i dalje konstantno miješajući dok nam se krema ne ohladi i stisne.

Trećinu kreme namažemo po donjem dijelu biskvita, poklopimo pažljivo gornji sloj tijesta pa vratimo obruč kalupa od torte.
Odvojimo od ostale kreme, dvije žlice i ostavimo sa strane za ukrašavanje, a u ostatak kreme umiješamo 5-6 žlica šlaga pa stavimo preko biskvita i zagladimo. Tortu stavimo u hladnjak na par sati da se dobro stvrdne. Na hladnu tortu izvađenu iz kalupa namažemo ostatak šlaga i ukrasimo po želji sa prostalim želeom u kombinaciji sa šlagom ili bez. Tako na lak način možemo dobiti tri ili više boja za ukrašavanje.

Torta od malina:




Opaska:
od slatkog vrhnja i kiseline se šlag želi ugrušati (kao na slici), da to izbjegnemo možemo umjesto slatkog vrhnja koristiti maskarpone, ili creme fraiche tj mileram, ali onda u njega treba dodati limunove korice, vanilije i xilitola da mu popravi okus.





subota, 5. srpnja 2014.

Frigane tikvice









Osmogulj

Osmogulj je mlada divlja trava koja raste uz dalmatinsku obalu u proljeće. Najbolje ju je pripremiti kao lešo blitvu, pa zaliti maslinovim uljem i servirati uz pečenu ili prženu ribu ili pečenje.
Izuzetno je blage i ukusne arome.





Šparoge-Fotografije





Artičoke - Fotografije








Šareni krekeri

150 grama zlatnog mljevenog lana
10 grama crnog kima
30 grama bučinog brašna
10 grama tibetanske sitne soli
25 grama psyllium sjemena
35 grama smeđeg mljevenog lana
130 grama smeđeg lana cijelog zrna
20 grama očišćenog konopljinog sjemena
55 grama oljuštenog sezama
+ 7 bjelanjaka

Sve suho dobro izmiješati pa dodati blago zapjenjene bijelanjke. Umutiti tijesto i izliti na masni papir te pustiti da odstoji 10 minuta prije pečenja.
Ubaciti u prethodno ugrijanu pećnicu, pa peči na 200 stupnjeva 10 minuta, tada smanjiti na 150 i peči još 10 minuta. Ugasiti peć i ostaviti krekere da se tamo ohlade.
Narezati na kockice ili štapiće. Čuvati u metalnim posudama ili kartonskim kutijama.