ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Fino povrće

3 korabice
4 lista savojskog kelja
2 dcl temeljca
1/2 žličice dimljene paprike
sol sa provansalskim travama
1 glavica luka
1 žlica domaće vegete
svinjska mast

Na svinjskoj masti prepržiti usitnjen luk i kad počene žutiti dodati korabicu na kockice. Dinstati par minuta stalno miješajući. Dodati sol, dimljenu papriku i podlit temeljcem. Poklopljeno kuhati 7-8 minuta, pa dodati na trakice isječeno lišće savojskog kelja, promiješati, poklopiti i pustiti da krčka još 10 minuta. Ugasiti vatru i ostaviti poklopljeno bar još 10 minuta.

Odlično ide uz šnicle/jetra na naglo sa peršinovim listom i češnjakom.

26.11.2014

srijeda, 17. rujna 2014.

Paleo Čokolino

3 žlice fino mljevenog lješnjaka
2 žličice lana samljevenog
1 velika žlica preprženih grubo mljevenih lješnjaka
3 žličice pravog neslađenog kakaa
stevija ili med po želji
cimet
vanilija
sol
1 žlica maslaca
1 žlica kokosovog ulja
1,5 dcl kipuće vode

Smiješati sve sastojke i zaliti kipućom vodom. Dobro promiješati i pustiti da se zgusne oko 10 minuta.
Uživati u degustaciji.




petak, 12. rujna 2014.

Quiche sa bundevom i šampinjonima

900 grama očišćene bundeve
400 grama smeđih šampinjona
1 žlica svinjske masti
1 žlica maslaca
pola vezice peršinova lista
5 jaja
žlica suncokretovih sjemenki
sol
papar
muškatni oraščić

Na pola žlice masti, na ovećoj plitkoj tavi (promjera 30 cm) isušimo sitno isjeckane šampinjone bez peteljki.
Kad su suhi dodamo im papra sviježe samljevenog i pola količine isjeckanog peršinovog lista.
Prebacimo gotove gljive u zdjelicu.

Bundevu ako je povelika prerežemo na pola kao na slici te je očistimo od sjemenki i mekog mesa.
(Sjemenke operemo mlazom hladne vode i stavimo sušiti na masni papir. Koristimo naknadno kao novo sjeme ili kao ukusne grickalice.) Količinu od 900 grama izvažemo i narežemo na uske trake oko 1,5 - 2 cm te ogulimo od kože. Izrežemo na kockice ili prutiće, pa na ostatak masti i maslaca stavimo peči. Dodamo sada i suncokretove sjemenke da se zapeku. Peče se prvo na jakoj vatri dok ne zarumeni sa svih strana, a zatim poklopimo i smanjimo temperaturu pa dinstamo poklopljeno dok se ne da izgnječiti vilicom. Pasiramo samo djelomično, pa dodamo gljive i sve dobro posolimo i naribamo muškatnog oraščića. Promiješamo i izgladimo kuhačom u ravnomjernu masu.
Izmiksana posoljena jaja prelijemo preko svega i poravnamo da budu jednaka na svim područjima u tavi.
Na srednje jakoj vatri kratko zapečemo donju stranu. Poklopimo i smanjimo još temeraturu pa ostavimo tako par minuta. Gornja smjesa mora popiti sva jaja i skoro ih ukuhati u sebe. Tek sada možemo okrenuti.

Sa velikim ravnim poklopcem (bez ruba), poklopljenu tavu naprosto okrenemo naopako da quiche završi na poklopcu. Polako ga istresemo natrag u tavu.
Zapečemo i prebacimo pečen slani kolač na okrugli ravan tanjur u kojem i serviramo.

Uz to odlično prijaju razne zelene salate ili salata od paradajza sa lukom.








nedjelja, 27. srpnja 2014.

Teleća rolada

Teletinu od plećke bez kosti,
zarolati i zavezati kuhinjskim
koncem. Marinirati himalajskom
soli, maslinovim uljem, sviježom
kaduljom, ružmarinom i cvijetićima
mravinca (origano).
Obilno popapriti sve i ostaviti
pokriveno preko noći u hladnjaku.
Ispeći u vrećici za pečenje.
Kao prilog pire od cvjetače, pečena
paprika i šopska salata.


Osso bucco janjetina - ljetni ručak

Janjeće komade mariniramo u mješavini timijana, maslinova ulja, češnjaka, ljute paprike, papara i soli i obilno namažemo sa obje strane mesa. Slažemo ih jedan na drugi i zamotamo u prozirnu foliju pa u hladnjak preko noći.

Rogate paprike dobro operemo i osušimo. Odrežemo poklopac sa peteljkom i stavimo sa strane. To nam treba da kasnije punjenu papriku zatvorimo da nam ne ispada nadjev. Očistimo oprezno od sjemenki pa napunimo smjesom feta sira, očišćenih i nasjeckanih crnih maslina, timijana, izgnječenog češnjaka i ljute paprike. Poklopimo i zakačimo čačkalicom. Pržimo ih dok ne potamne sa svih strana. Izvadimo sa masti, te stavimo u dublji lonac i poklopimo. Očistimo ih kad su tako odstajale desetak minuta.

Mahune očistimo od peteljki i oprane skuhamo na pari. Začinimo gnječenim češnjakom, posolimo, pouljimo finim maslinovim ili konopljinim uljem, zakiselimo domaćim jabučnim octom, dobro popaprimo crnim paprom pa stavimo hladiti.

Veću tikvicu razrežemo na pola po dužini, pa složimo jednu pored druge i režemo na tanke šnite popreko oba komada odjednom. Ugrijemo mast i na njega bacimo tikvice. Neka bude vruća mast na najjače. Tako pustimo da se prime odozdola, pa ih oprezno okrenemo uz pomoć dvije kuhače. Dok sa svih strana ne budu zepečene, a sva voda izhlapjela. Začinimo sjeckanom kaduljom, timijanom i origanom, posolimo.

Janjeći osso bucco pržimo na masti koja je ostala iza tikvica. Dodamo po potrebi još malo masnoće. Janjetina ne smije biti na goloj tavi već na masti. Zapržimo dobro prvo sa jedne strane oko 3 minute pa okrenemo. Nožem zarežemo tetivu koja je stisnula meso, tako oslobodimo da se može slobodno poleći po dnu tave. Okrenemo i zapečemo i sa druge strane. Serviramo na tanjur i prelijemo sa ostatkom masti iz tave.




Volovski rep u vakumu

5-6 komada volovskog repa
6-7 kristalića himalajske soli
grančica celer lista
3 cvijetića origana
2 lista sviježe kadulje
3 češnja neoguljenog češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
5 zrnaca papra
1 čili papričica
mljeveni papar

U vrećicu za pečenje staviti sve namirnice. Istisnuti sav zrak i čvrsto zavezati. Kuhat stavljamo u hladnu vodu te odmah poklopiti. Kuha se na laganoj vatri oko 2 sata.
Kao prilog odlično ide "riža" od karfiola, salata od mahuna i zelena salata.



utorak, 22. srpnja 2014.

Torta od borovnica




























Biskvit:
6 žumanjaka
50 grama Erythritola ili Xilitola
150 grama mekog maslaca
1 žlica vinskog praška za pecivo
100 grama bademovog finog brašna (od izrade mlijeka)
korica jednog limuna
130 grama maskarpone sira

Snijeg:
10 bjelanjaka
sole
malo cimeta
žlica limunova soka

Prvo umiješamo zajedno žumanjke i Erythritol dok ne bude skroz pjenasto, a Erythritol otopljen. Zatim dodamo meki maslac pa nastavimo miješati mikserom pa dodamo koricu od limuna, maskarpone sir i sjedinimo masu. Sada u bademovo brašno dodamo prašak za pecivo pa sve primiješamo smjesi.
Zatim napravimo tvrdi snijeg od 10 bjelanjaka, kavene žličice otopine himalajske ili neke dobre kamene soli, te žlice limunova soka.
U snijeg dodajemo smjesu i preklapamo samo odozdola prema gore dok ne sjedinimo smjesu sa snijegom. Tijesto izlijemo u namazan okrugli kalup za tortu sa obodom na patent zatvarač.

Pečemo na 200 stupnjeva 15 minuta u prethodno zagrijanoj paćnici, pa zatim još 30-40 na 170 stupnjeva ili dok čačkalica kojom provjeravamo ne bude suha.

Pečeni biskvit nježno izvadimo iz kalupa i okrenemo na dasku pokrivenu kuhinjskom krpom. Pustimo da se ohladi dvadestak minuta da se može rezati. Prerežemo oštrim tankim nožem na pola, pa pod prerez uguramo masni papir i tako skinemo sa donjeg dijela biskvita. Donji dio biskvita našpricamo nekom finom voćnom rakijom ili rumom.

Plava krema:
750 grama smrznutih ili sviježih borovnica
55 grama Erythritola
20 grama praha Agar-Agara
2 žlice soka od limuna
2 dcl hladne vode

Šlag:
6 dcl slatkog vrhnja
stevija po ukusu

Priprema:
U lonac stavimo borovnice i Erythritol i na srednje jakoj vatri miješamo dok ne ispuste sok. Zgnječimo koliko ide drvenom kuhačom, a zatim sve protisnemo kroz sito. U vodi razmutimo agar-agar i ulijemo u sirup od borovnica i nastavimo miješati dok se ne počne raditi žele.
Tada lonac prebacimo u zdjelu sa hladnom vodom i dalje konstantno miješajući dok nam se krema ne ohladi i stisne.

Trećinu kreme namažemo po donjem dijelu biskvita, poklopimo pažljivo gornji sloj tijesta pa vratimo obruč kalupa od torte.
Odvojimo od ostale kreme, dvije žlice i ostavimo sa strane za ukrašavanje, a u ostatak kreme umiješamo 5-6 žlica šlaga pa stavimo preko biskvita i zagladimo. Tortu stavimo u hladnjak na par sati da se dobro stvrdne. Na hladnu tortu izvađenu iz kalupa namažemo ostatak šlaga i ukrasimo po želji sa prostalim želeom u kombinaciji sa šlagom ili bez. Tako na lak način možemo dobiti tri ili više boja za ukrašavanje.

Torta od malina:




Opaska:
od slatkog vrhnja i kiseline se šlag želi ugrušati (kao na slici), da to izbjegnemo možemo umjesto slatkog vrhnja koristiti maskarpone, ili creme fraiche tj mileram, ali onda u njega treba dodati limunove korice, vanilije i xilitola da mu popravi okus.





subota, 5. srpnja 2014.

Frigane tikvice









Osmogulj

Osmogulj je mlada divlja trava koja raste uz dalmatinsku obalu u proljeće. Najbolje ju je pripremiti kao lešo blitvu, pa zaliti maslinovim uljem i servirati uz pečenu ili prženu ribu ili pečenje.
Izuzetno je blage i ukusne arome.





Šparoge-Fotografije





Artičoke - Fotografije








Šareni krekeri

150 grama zlatnog mljevenog lana
10 grama crnog kima
30 grama bučinog brašna
10 grama tibetanske sitne soli
25 grama psyllium sjemena
35 grama smeđeg mljevenog lana
130 grama smeđeg lana cijelog zrna
20 grama očišćenog konopljinog sjemena
55 grama oljuštenog sezama
+ 7 bjelanjaka

Sve suho dobro izmiješati pa dodati blago zapjenjene bijelanjke. Umutiti tijesto i izliti na masni papir te pustiti da odstoji 10 minuta prije pečenja.
Ubaciti u prethodno ugrijanu pećnicu, pa peči na 200 stupnjeva 10 minuta, tada smanjiti na 150 i peči još 10 minuta. Ugasiti peć i ostaviti krekere da se tamo ohlade.
Narezati na kockice ili štapiće. Čuvati u metalnim posudama ili kartonskim kutijama.





nedjelja, 11. svibnja 2014.

Šparoge na saft sa karfiolovom krivom rižom

2 vezice šparoga
4 teleća šnicla od ruže
3 grančice peršinovog lista
3 žlice masti
ljuti senf
sviježe mljeveni papar
sol

Na vrućoj masti prepržiti sa obje strane prethodno nasoljene, tupom stranom noža istučene šnicle namazane ljutim senfom i popaprene.
Očistimo šparoge od tvrdog dijela prelomivši ih preko prsta donje trećine stabljike. Dobro operemo, ocijedimo i narežemo na 2 cm duge komadiće. Same vrhove ostavimo sa strane.
Isjeckamo usitno oprani i osušeni peršinov list.
Sad izvadimo pečeno meso i stavimo ga u dubok tanjur te pokrijemo poklopcem da se ne ohladi, a na saftu koji je ostao od njih prepržimo šparoge desetak minuta. Dodamo pečene šnicle pa poklopljeno još kratko prodinstamo dok se ne pokuha sva tekućina. Zatim dodamo vrhove šparoga, podlijemo temeljcem ili vodom, posipamo peršunovim listom i poklopljeno prokrčkamo još 3-4 minute.

Uz to serviramo:

Karfiolova kriva riža

1 veći karfiol
1 žlica mljevenog zlatnog lana
1 žlica bundevinog brašna
1 žlica maslaca
1 žlica masti
sol

Oprani veći karfiol razdjelimo na skroz sitne cvijetiće. Pofurimo prokuhanom slanom vodom i ostavimo u toj vodi poklopljeno desetak minuta. Ne kuhamo ga.
Procijedimo i dobro ocijedimo karfiol. Pomiješamo zlatni lan i bučino brašno. Popržimo tu mješavinu na žlici masti da zamiriši, posolimo i tom smjesom posipamo karfiol, te dodamo na vrh još žlicu maslaca.

9.5.2014
ima slika negdje

četvrtak, 8. svibnja 2014.

Kokosove loptice

2 dcl kokosovog mlijeka
1 velika žlica kokosovog brašna
80 grama masla - 2 žlice
vanilije naribane
cimet
mrvica soli
mrvica stevije
1 velika žlica mljevenog blanširanog badema ili bademovog brašna
1 žličica chia sjemenki
1 žličica ruma ili voćne rakije

Kokosovo mlijeko zagrijati, pa u njemu otopiti maslo, chia sjemenke, sol i steviju, pa u smjesu umiješati brašna, vaniliju i cimet. Skloniti sa vatre i nastaviti miješati dok se skroz ne zgusne, pa uliti žličicu ruma ili rakije. Pustiti hladiti 20 minuta, pa preko noći staviti u hladnjak samo pokriveno sa masnim papirom. Poklopac će vlagu koja se kondenzira izliti natrag u smjesu, a to ne želimo :))



srijeda, 7. svibnja 2014.

Pravi rezanci

4 jaja
2 dcl kefira
sol
1 žlica psylliuma
1 mlinac zlatnog lana
2 žlice dinkel posija

Umutiti jaja, posoliti, dodati kefir i brašna, pa ostaviti tijesto da malo odstoji.
Izliti na mastan papir i lopaticom ravnomjerno razvuć po tepsiji.
Peči 10-15 minuta na 200 stupnjeva.
Zarolati skupa sa masnim papirom, odvojiti papir i ponovo čvrsto zarolati, pa oštrim nožem rezati tanke trake.





nezarolana verzija kratkih rezanaca:



Kokosovi poljupci

Krema:

2 dcl slatkog vrhnja
80 grama maslaca
1 vrhom puna žlica kokosovog finog brašna
1/2 žličice cukrina
malo suhe stevije u prahu
pola žličice cimeta
naribane vanilije
1 žličica chia sjemenki
1 žlica mljevenih lješnjaka

Zakuhati vrhnje pa u njemu otopiti maslac, dodati sve ostale sastojke i na kraju umiješati chia sjemenke i ostaviti da odstoji 20 minuta, pa staviti u hladnjak na još 20 minuta.

100 grama kokosovih strugotina za namakanje
orahove polovice za ukras

Tijesto:

2 jaja
1/2 mlinca zlatnog lana mljevenog
1/2 žličice cukrina
1/2 žličice psylliuma
3 žlice mljevenog badema
2 žlice kefira
1/2 žlice dinkelovih posija
naribane korice od pola limuna

Istući jaja i kefir, pa dodati lan, cukrin, psyllium, bademe, dinkel posije i koricu. Ostaviti tijesto da odstoji 10-15 minuta pa izliti na masni papir i pravilno rasporediti u tankom sloju. Peči na 200 stupnjeva 15-20 minuta ili dok ne promijeni boju.

Izrezati krugove oštrom čašom ili metalnom modlicom. Namazati ih kremom i svaki umočiti u kokosove strugotine, ukrasiti orahom i staviti na ukrasni tanjur. Pustiti da odstoje prije serviranja bar 30 minuta u hladnjaku.










ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Frigana tikvica

1 velika tikvica
1 češanj češnaka
par grančica peršunovog lista
2-3 grančice timijana
1-2 lista mlade kadulje
sol, papar

Tikvicu operemo, osušimo i prerežemo po dužini, te svaku stranu izrežemo na ribež u lijepo tanke ploškice. Na dvije žlice vruće masti ispržimo tikvice miješajući ih neprestano sa dvije kuhače da ne zagore. Kad krenu puštat vodu pustimo ih krčkat, a mi za to vrijeme očistimo, operemo i osušimo 3-4 grančice mladog peršinovog lista, dvije tri grančice timijana i dva listića kadulje, pa sve fino usitnimo i pospemo preko tikvice. Ponovo dobro promiješamo, pa kad pokipi svavoda dodamo izgnječen jedan veliki češanj češnjaka, posolimo popaprimo šarenim paprom i serviramo sa šniclima na naglo čiji sos prelijemo preko tikvica.




Kolač sa kurkumom

150 grama mljevenog lješnjaka
mlinac zlatnog lana
1 žličica cimeta
1 žličica klinčeka mljevenih
1 žličica kurkume
1/2 žličice kardamoma
50 grama grubo nasjeckanih oraha
80 grama preprženih i oljuštenih lješnjaka
3 šake goji bobica
1 šaka berberice bobica
1 žlica cukrina ili malo stevije
snijeg od
10 bjelanjaka
100 grama otopljenog maslaca
mrvica soli

Istuči čvrsti snijeg sa malo soli. Pomiješati suhe sastojke pa ih polako dodavati u ulupane bjelanjke.
Lagano prevrtati smjesu odozdola prema gore dok se ne pomiješa sve, tada umiješati tekući maslac i izliti u pripremljeni silikonski kalup.

Peči 10-15 minuta na 200 stupnjeva, pa smanjiti na 180 i peči još 30 minuta.
Ispečeni kolač prevrnuti na dasku i pustiti da se ohladi. Držati na hladnom mjestu pokriveno kuhinjskim ubrusom. Tako zaštičen kolač može stajati do 7 dana ako se prije en pojede.


subota, 3. svibnja 2014.

Pekmez od gorkih naranača - dvije vrste

Kuhani pekmez:

Pekmez od gorkih naranača se radi od kvalitetnog voća za koje znamo da nije kemijski tretirano.
Plodove operemo u vrućoj vodi grubom četkom. U kuhinjski sudoper natočimo hladne vode, dodamo šaku soda bikarbone i plodove ostavimo u toj otopini 1/2 sata. Oplahnemo tekućom hladnom vodom. Obrišemo kuhinjskom krpom i stavimo kuhati u vodu u koju smo dodali stevije po ukusu. Paziti treba samo na činjenicu da stevija poprima gorku aromu ako se pretjera sa količinom. U ovom slučaju može se korititi i sviježa biljka kao i suhi list stevije. Također dobru aromu daje i grančica mente (Mentha piperita).

Kad su plodovi mekani ugasimo vatru i poklopljeno pustimo da se ohladi. Izlijemo pola vode van. Rukama izgnječimo sve u kašu, a koštice odvojimo sa strane i nastavimo kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Koštice stavimo u torbicu od gaze i kuhamo zajedno sa pulpom i korom. Tu glavnu ulogu igraju sjemenke od gorkih naranača koje su pune pektina i ubrzavaju proces zgušnjavanja. U slučaju (što je više nego za očekivati) da je pekmez pre gorak, na kraju se kad je ohlađen, može dodati određena količina meda. Treba samo paziti da se ne stavlja u vruću smjesu jer će se uništiti vrijedni sastojci meda. Temperatura pekmeza neka ne prelazi 40 stupnjeva.

Tada pretočimo smjesu u priređene vruće staklene posude sa patent zatvaračem i stavimo na hladno i mračno mjesto. Najbolje u podrum. Vrećicu sa sjemenkama možemo koristi za pravljenje nekog drugog pekmeza jer su još dugo aktivne. Također ih možemo zamrznuti pa koristiti po potrebi. Odmrznute koštice se mogu koristiti samo jednom, a osušene i više puta.

Polu sirovi pekmez:

Ponovimo postupak čišćenja plodova kao u receptu za kuhani. Sada ogulimo koru sviježeg voća, a bijelu među kožicu izrežemo i bacimo. Izdvojimo koštice i stavimo ih sa stevijom u prahu ili cukrinom kuhati u malo vode. Koru i meso protisnemo kroz spori sokovnik i u tako dobivenu smjesu dodamo vodu u kojoj su se kuhale koštice. Sve skupa kratko prokuhamo, ne duže od dvadesetak minuta i spremamo odmah u pripremljene staklenke. Ovako napravljen pekmez se mora brzo pojesti jer nema dugi rok trajanja za razliku od kuhanog ali ima više vrijednih sastojaka.

Staklenke priredimo tako da ih dobro operemo i osušimo te držimo do punjenja u na 100 stupnjeva zagrijanoj pećnici.


srijeda, 16. travnja 2014.

Mesna punjena rolada

1 kg miješanog mljevenog mesa
1 velika glavica luka
pola češnja češnjaka
sol
papar
pola vezice peršinovog lista
1 dcl vode
6 tvrdo kuhanih jaja
6 velikih zelenih šparoga
6 šnita masnije pancete

Šparoge blanširati ili kratko prokuhati. Moraju ostati tvrde.
Mljeveno meso pomiješati sa decilitrom hladne vode, dodati sol, na sitni ribež nariban luk i izgnječen češnjak i dobro izmiješati. Pancetu izrezati na tanke duge šnite.
Meso položiti na masni papir i rukama razvuć na oblik pravokutnika, paziti da je svugdje jednako debelo. Preko mesa posložiti ploške slanine, složiti šparoge koje smo prerezali po dužini na pola i na njih u sredinu složimo tvrdo kuhana jaja da se naslanjaju sa odrezanim vrhovima. Tako da kada režemo roladu na šnite uvijek bude žumanjak u sredini, a ne samo goli bijelanjak. Treba samo obratiti pažnju da centimetar sa svake strane ostane prazan da se meso lakše sljubi kod rolanja. Sada podinemo sa dvije ruke kraj papira do nas i zarolamo ga prema kraju pravokutnika od mesa. Stisnemo rukama kada smo završili tu radnju da se rubovi spoje. Roladu uvijemo u taj isti masni papir i  zamotamo još preko svega kuharskom špagom i zavežemo. Tako priređenu roladu stavimo u posudu u kojoj će se peći slijedećih 45 minuta. Pačemo u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Kad meso ispusti sok, izvadimo ga iz papira i položimo g natrag u sok i nastavimo peči još 15 minuta ali sa čestim zalijevanjem sosom.
Gotovu roladu režemo jako oštrim tankim nožem na dva centimetra debele šnite.

Serviramo sa blanširanim šparogama, ljutim kopar sosom i zelenom slatom.



petak, 11. travnja 2014.

Slani muffini


S ovim je receptom moj muž osvanuo jučer, a budući da je dijete spavalo ko top izvukli smo zadnje atome snage i probali ove nove muffine koje smo iskoristili kao peciva, rezali ih na pola i gore stavili svoj namaz od sira, špek i vlasac :)

Dakle, radi se o brzinskim finim slanim muffinima s kokosovim brašnom i parmezanom. Za razliku od mojih kruščića s kokosovim brašnom koji su nabijeni i suhi, ovi muffini su prozračni i pomalo vlažnjikavi. Dobri su i sljedeće jutro, samo ih nemojte ostaviti u zatvorenoj posudi da se ne navlaže još više.
Sastojci za 6 muffina: 
4 jaja
60 g rastopljenog maslaca
0,6 dl vode

45 g kokosovog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
pola žličice soli
30g ribanog parmezana
malo origana ili ružmarina po želji

Priprema:
upaliti pećnicu na 200°C
kalupe za muffine dobro namastiti ili obložiti silikonskim kalupima

prvo umutiti vlažne sastojke: jaja, rastopljeni maslac i vodu
dodati prosijano kokosovo brašno sa sodom bikarbonom, a potom i ostale sastojke
dobro promiješati

žlicom jednoliko raspodijeliti u kalupe za muffine

peći 15 min na 200°C ili dok ne dobiju lijepu boju

~

p.s. za sve one koji će gnjaviti da sir nije paleo - nije, pa šta :)

utorak, 25. ožujka 2014.

Hokaido tikva kolač


Vidim tonu raznih recepata po netu, bundeva ovako, bundeva onako, pa rekoh, ajmo nešto novo napraviti, 

a da bude fino i da blizanci hoće jesti.
I krenusmo. 
Prvo sam ispekla hokaido tikvu u komadu onako po preporuci http://kuharicazadjecu.blog.hr (Chrome ne podržava linkove iz editora)
Pa sam ju prerezala na pola, jakom žlicom očistila sjemenke i vlakna i tom istom žlicom izdub​i​la sve do kore. 
Kora je jestiva ali za kolač nije zgodna, a i djeca onda neće jesti.
Zatim ​izgnječila onom šupljom napravom za delati pire. Dodala 100 ml vrhnja sa umućenim jajetom, žlicu ulja od makadamije, žlicu stevije u kristali​č​ima, šaku suncokretovih sijem​e​nka, šaku sezamovih oljuštenih sjemenki, cimeta malo, mljevenog badema i lješnjaka i promiješala da se sve pretvori u žitku masu.
U namašćenu keramičku zdjelu za pečenje, namazala putra i izlila smjesu. 
Sad se peče. Znam da će biti fino jer sam ​p​olizala posudu u kojoj sam to miješala, i fino je. 
Može biti samo bolje kad se ispeče.
Pasalo bi unutra i oraha na komade, a možda i jabuka. To ću drugi put, pa javim je li čemu.

Slike će biti kad se kolač ispeče. Ne vjerujem da mu treba duže od 15-20 minuta jer se u biti mora samo jaje i vrhnje skupiti. Drugo je i tak gotovo...